Hostitelé platformy Airbnb a obdobných služeb jsou kvůli COVID-19 v potížích.

Momentálně nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho bude zákaz cestování trvat. Hostitelé služeb typu Airbnb logicky začnou situaci řešit, protože v opačném případě budou muset odepsat nemalé ztráty.

Velká část bytů z krátkodobého pronájmu Airbnb, Booking či obdobných služeb, se tak buď přesune k dlouhodobým pronájmům nebo se objeví v dohledné době k prodeji. Nemalá část techto bytů je financována hypotékou, jejíž splátka převyšuje částku místně obvyklého nájmu. Tento impulz s největší pravděpodobností rozhýbe realitní trh. Mohlo by dokonce dojít k částečnému snížení cen nájemního bydlení i bytů k prodeji.

Níže naleznete články, ve kterých se tomuto tématu věnovaly česká média.

Hospodářské noviny

"Výpadek příjmů z Airbnb se jen v Praze týká tisíce lidí. Začátkem roku bylo v hlavním městě přes 13 tisíc nabídek krátkodobých pronájmů. V posledních několika letech velké množství lidí využívalo rekordně nízké úrokové sazby hypoték a za levné peníze od bank si pořizovali byty na investici, často právě za účelem krátkodobého pronájmu."
Epidemie zaškrtila příjmy z Airbnb. Může ale zastavit i růst cen bytů v Praze

Seznam Zprávy

"Centrum Prahy opustili turisté a některé byty jsou najednou levnější, než byly před 15 lety. A jako bonus ručníky, snídaně, Netflix a fotka Karlova mostu."
Blog: Byt v centru za 10 tisíc. Virus proměnil Prahu

E15

"Jedenáct tisíc bytů krátkodobě pronajímaných v Praze přes platformy typu Airbnb nebo Booking zeje prázdnotou. Využívali je hlavně turisté, kteří nyní přes hranice nesmějí. Realitní makléři očekávají, že tyto byty dříve či později přijdou na trh běžných dlouhodobých pronájmů a zlevní činže."
Byznys s pronájmy bytů přes Airbnb se zhroutil. Makléři čekají pokles nájmů.

iDnes

"Vzhledem k pandemii COVID-19 začala americká společnost Airbnb zákazníkům po celém světě nabízet storna zdarma. Krok, který potěšil zákazníky, však způsobil problémy hostitelům, jak v Česku tak i jinde. Začínají cítit nedostatek peněz. Často přitom splácí hypotéky a mají vysoké výdaje za elektřinu a vodu."
Airbnb dává storna zdarma, hostitelům po světě to začíná dělat potíže

LP-life

"Očekává se, že koronavirus a omezení turistů v Praze zvýší počet majitelů, kteří budou chtít své byty pronajímat dlouhodbě. "
NATVRDO: Tisíce bytů Airbnb zejí kvůli koronaviru prázdnotou! Majitelé jsou zoufalí

Buďte vidět! Posilněte svůj brand na Realitymix.cz!
Představujeme nový způsob, jak vaši realitní kancelář, developerský projekt nebo individuálního makléře dostat do popředí! Na našem portálu RealityMIX.cz nyní můžete vyniknout díky vlastnímu logu přímo ve výpisu nemovitostí.

04. 10. 2023

Plně využijte RealityMIX.cz - prodávejte nemovitosti od PSN
Využijte příležitosti k spolupráci s prestižním developrem PSN a prodávejte jeho exkluzivní nemovitosti s možností získat provizi až 5%, která může celkově přesáhnout 20 milionů Kč.

18. 05. 2023

Nová verze realitního portálu RealityMIX.cz s novými funkcemi a vylepšeným uživatelským prostředím
Rádi bychom Vás informovali o nové verzi našeho realitního portálu RealityMIX.cz, která přináší mnoho nových funkcí a vylepšení, díky nimž bude Vaše práce s portálem ještě snazší a efektivnější.

10. 05. 2023

Nová serverovna O2
Aby naše služby běžely tak, jak je u našich služeb zvykem, přestěhovali jsme se do jednoho z nejmodernějších datových center u nás. Jelikož naše služby běží na balancovaném provozu v režimu 24 x 7 byl pro nás výběr partnera jedním z nejdůležitějších rozhodnutí v roce 2022.

02. 03. 2023

Osobní web makléře na vlastní doméně
Ať jste realitní profesionál nebo začínající makléř, tak je pro Vás jednou z nejdůležitějších věcí vlastní webová prezentace. Kromě základních informací o makléři web nabízí reference klientů, poskytované služby a kompletní nabídku nemovitostí generovanou z portálu RealityMIX.cz.

02. 12. 2022